Klimaat van Kaapverdië

Wat is de beste tijd van het jaar om naar de Kaapverdische eilanden op vakantie te gaan? Dat is een veelgestelde vraag. Ik ga proberen daar een antwoord op te geven.

De temperaturen op de Kaapverdische eilanden zijn het hele jaar door zomers. Hier op Brava schommelt de nachttemperatuur tussen 18 graden in de winter (december, januari, februari) en 28 graden in de zomer (mei, juni, juli). Overdag kunnen er uitschieters zijn tot 35 graden, als de zon ongenadig schijnt. Maar over de gehele linie kan je dus stellen dat het op Kaapverdië altijd ‘zomer’ is. En droog.

Kans-op-regen-tijd
Ja, er is wel een soort regenseizoen, maar de ervaring leert dat dat meer een kans-op-regen-tijd is. Vanaf juni wordt iedereen wat onrustig: zou het in juli gaan regenen? En zo ja, komt er genoeg regen om te zaaien en te oogsten? Genoeg om de Kaapverdische eilanden om te toveren in letterlijk Cabo Verde? Cabo Verde is de portugese naam van Kaapverdië en betekent Groene Plek. Waarschijnlijk zijn de Portugese ontdekkingsreizigers hier ooit voor het eerst aan land gegaan ergens in de tweede helft van het jaar. In oktober, gok ik. Want na de eerste spetters in juli en een paar buitjes in augustus veranderen de eilanden in groene oases. En dat blijft zo tot januari. Dan begint het land weer uit te drogen.

Droogte
Grofweg kan je zeggen dat de regentijd op de Kaapverdische eilanden plaatsvindt tussen juli en oktober. Maar dat betekent niet, dat het elke dag regent in die periode. Was het maar waar… Nu -in 2020- is het vier jaar geleden dat Kaapverdië een goed regenseizoen had. Stel je eens voor, vier jaar zonder substantiële regen. Veel mensen hier leven zoals in Europa zestig jaar geleden: met een paar geiten, wat kippen, een varken en soms een koe, én een akkertje om groenten op te verbouwen. Veel werkgelegenheid is er niet. Veel Kaapverdianen leven bij de dag. Maar zonder regen op je landje moet je je eten in de winkel kopen. Dat eten wordt geïmporteerd en is dus duur. Zonder regen groeit er geen onkruid, wat je kunt drogen en bewaren voor je geit en je koe voor de droge tijd. Dus je slacht je koe, voordat-ie vanzelf omvalt.
Affijn, laten we zeggen dat we hier op de Kaapverdische eilanden ook in de regentijd mooi-weer-garantie geven. Het is zelfs zo, dat wij hier bij Kaza di Zaza fikse korting geven voor een totaal verregende vakantiedag!

Het weer in de zomervakantie
In mei, juni, juli bouwt de warmte op. Het zeewater krijgt langzamerhand dezelfde temperatuur als de lucht er boven. Zonnige dagen worden afgewisseld door bewolkte dagen. Vanaf juli kan er ’s nachts een spatje vallen. De volgende dag voelt het dan als een sauna, door de hoge luchtvochtigheid. De dag- en nachttemperatuur verschillen weinig en komen niet meer onder de 24 graden. De zee is kalm.

Het weer in najaar en winter
De eilanden zijn groen getoverd. Soms valt er nog wel een bui in oktober of zelfs november. Daar wordt iedereen altijd blij van. En de volgende dag is er altijd weer die zon. November, december begint de wind uit een andere hoek te waaien en kan de zee wat meer gaan hobbelen. Dat blijft zo de hele winter en het voorjaar. Hier rond Kaza di Zaza op Brava leven wij altijd buiten – op blote voeten en in korte broek. Maar in die wintermaanden vind ik het soms wel lekker om ’s avonds even een vestje aan te trekken. Sokken? Nooit!

Brava ’t mooist
Even terug naar de beginvraag: welke tijd van het jaar is het best om naar de Kaapverdische eilanden te reizen? Persoonlijk zou ik zeggen: tussen eind september en januari. Dan vind ik Brava in elk geval het mooist. Zo lieflijk groen en vol van belofte, met eten voor iedereen. Maar misschien is dat omdat ik het hier inmiddels ook zo onherbergzaam ken – droog en stoffig en armoedig.
En altijd weer valt me op, dat de bloemen blijven bloeien op dit Ilha das Flores, Brava het bloemeneiland. Die prachtige roodbloeiende hibiscusstruiken, die hier op Brava als landafscheiding worden gebruikt. Zelfs nu, na vier jaar zonder regen, bloeien die struiken nog steeds!
Kom gewoon maar es kijken, wanneer het weer kan en wanneer je tijd hebt…